Германски съд осъди бивш надзирател от СС в нацистки концентрационен лагер но

...
Германски съд осъди бивш надзирател от СС в нацистки концентрационен лагер но
Коментари Харесай

Германски съд праща в затвора 101-годишен бивш есесовец за убийства в концлагер

Германски съд осъди бивш надзорник от СС в нацистки концентрационен лагер само че 5 години затвор, оповестява " Ройтерс ".

101-годишният мъж е приет за отговорен за подпомагане на убийството на към 3500 души в концлагера " Заксенхаузен ".

С тази присъда беше комплициран завършек на един от последните нацистки процеси в Германия.

Според обвиняването Йозеф С., член на паравоенния Секретен сътрудник на нацистката партия, е оказал помощ за изпращането на гибелта на 3 518 души в лагера " Заксенхаузен ", северно от Берлин, като постоянно е стоял на стража в наблюдателната кула сред 1942 година и 1945 година

Делото лиши близо девет месеца, защото лекарите показаха, че подсъдимият е единствено отчасти кадърен да бъде съден, а правосъдните съвещания бяха лимитирани до два часа и половина дневно.

Част от пандизчиите в " Заксенхаузен " са убити с Циклон-Б - отровния газ, употребен и в други лагери за заличаване, където милиони евреи бяха изтребени по време на Холокоста.

В " Заксенхаузен " са настанявани най-вече политически пандизчии от цяла Европа, а същос руски военнопленници и някои евреи.

През последните години бяха повдигнати голям брой обвинявания против някогашни надзиратели в концентрационни лагери за закононарушения против човечеството от Втората международна война. През септември някогашна секретарка на лагера избяга в деня, в който трябваше да стартира процеса против нея, само че беше хваната от полицията часове по-късно.

Съдебно решение от 2011 година проправи пътя за тези правосъдни преследвания, като се показва, че даже тези, които са съдействали индиректно за убийства по време на войната - т.е. без да правят физическото ликвидиране или да дават заповед за него, подлежат на наказателна отговорност.

Адвокатът на подсъдимия съобщи, че неговият клиент ще апелира решението и по-горна правосъдна инстанция ще реши дали " общата охранителна работа без съответно присъединяване " е задоволително съображение за такава присъда.

Сред наказаните са Оскар Грьонинг, счетоводител в " Аушвиц ", и Рaйнхолд Ханинг, някогашен нацистки надзорник. И двамата бяха наказани за съучастие в всеобщо ликвидиране, но починаха преди да си излежат присъдите.

Наскоро 93-годишният бивш надзорник Бруно Дей бе наказан на две години условно. Той е работил в същия лагер " Щутхоф ", основан през 1939 година 65 000 души са починали в концентрационния лагер.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР